Zandstralen Kluisbergen

Overweegt u om uw houten meubels, deuren en trappen een tweede leven geven door deze te laten zandstralen in Kluisbergen? Deze stralingstechniek werkt doordat er met een hogedrukcompressor kleine zandkorrels op de harde materialen geblazen wordt. Hierdoor schuren alle oude afwerkingslagen (denk aan oude verf, vernis en roest) eraf. Het is een praktische en efficiënte manier om te renoveren. Verouderde meubels blinken achteraf weer alsof ze nieuw zijn. Hoe dit precies in zijn werk gaat en op welke materialen u het juist kan toepassen, dat vertellen we hieronder.

Hoe werkt deze website?

Wij hebben onze website zo opgezet dat mensen die geïnteresseerd zijn in zandstralen en luchtgommen hier informatie vinden over deze straalwerken. Zandstralen is de populairste stralingstechniek in Kluisbergen, maar het precieze en natuurlijke eindresultaat van luchtgommen wint aan populariteit.


Naast al onze informatie hebben wij ook een offerteservice aan deze website verbonden waar u geheel vrijblijvend en gratis offertes kan aanvragen van firma’s die deze straalwerken voor u kunnen uitvoeren. U ontvangt meerdere prijsvoorstellen en kunt zo op basis van prijs en offertevoorwaarden bekijken welk aanbod voor u het beste is.

Voor- en nadelen van zandstraalwerken


Zandstralen is een relatief eenvoudige klus. Het is lang niet zo arbeidsintensief als schuren met de hand. U gaat aan de slag met een machine. Uiteraard is de totale duur afhankelijk van de oppervlakte die u onder handen wilt nemen, maar over het algemeen duurt het niet zo lang. Voor het opfrissen van een trap in Kluisbergen bent in in één à twee dagen klaar. Dat terwijl het schuren met de hand soms weken kan duren. Een ander voordeel van zandstralen is dat het resultaat er mag wezen. U kan er zeker van zijn dat het goed werkt. Daarbij kan u met de compressor tot in de kleinste hoekjes.

zandstralen Kluisbergen

Een nadeel van de methode is dat het niet geschikt is voor iedere ondergrond. Zachte houtsoorten kan u beter links laten liggen. De hoge druk kan schade veroorzaken, het hout zou bijvoorbeeld kunnen splijten. Daarenboven vereist het enige voorbereiding. Niet alleen het vuil, maar ook stof zal opwaaien. U moet de ruimte nauwkeurig afplakken zodat de houtresten geen schade veroorzaken.

Voordelen

  • Efficiënt
  • Snel
  • Mooi resultaat
  • Relatief goedkoop
  • Levensduur van materiaal wordt verlengd

Nadelen

  • Niet voor alle materialen geschikt
  • Vereist wat voorbereiding

Indicatie zandstralen prijs

Wat kost het om een oud meubelstuk te zandstralen? Op die vraag valt moeilijk een eenduidig antwoord te geven. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren. De bereikbaarheid en grootte van de oppervlakte die u wilt behandelen spelen onder andere mee. De gemiddelde richtprijs voor het renoveren van een trap door middel van zandstralen bedraagt €30,- tot €40,- euro per vierkante meter, inclusief btw. U kan de kosten drukken door al wat voorbereidingen zelf te treffen, zoals het afplakken van de ruimte. Doe dit niet op eigen houtje maar bespreek dit met de vakmannen uit Kluisbergen waarmee u samenwerkt.

Waarvoor kunt u zandstaalwerken inzetten?

U kan houten meubels zoals kasten en tafels, trappen, deuren, plafonds en zelfs uw keuken zandstralen. Belangrijk is dat u daarbij kijkt naar het soort hout waaruit het vervaardigd is. Hardere houtsoorten zoals eik of beuk zijn geen enkel probleem, maar zachtere houtsoorten kan u niet zandstralen. Hier zou de hoge druk schade kunnen veroorzaken, zoals het splijten van het hout. Kijk telkens goed met welk soort hout u te maken heeft. Hoe harder, hoe beter.

Ook metaal komt in aanmerking. Op deze manier kan u roest- of oxidatielagen verwijderen en de ondergrond verbeteren. Daarnaast kan een zandstraler uit Kluisbergen ook gevels voor u onder handen nemen.


meubels zandstralen Kluisbergen

Zandstralen meubels

Het is tegenwoordig hip om oude meubels een nieuw leven te bezorgen. Zandstralen is daarvoor de behandeling bij uitstek, want zo kan u die donkere kasten van vroeger lichter maken. Op deze manier creëert u een nieuwe look in huis zonder veel kosten te maken.

Houten meubels zijn zeker geschikt. Let er wel op dat u het juiste zandstraalmiddel gebruikt. Idealiter is dit mineraalzand. Stel de compressor liefst ook in op een lage druk om beschadigingen te voorkomen. Hoe harder het hout, des te meer het aankan. Achteraf kan u de meubels behandelen met oliën, kalk, vernis of een nieuw likje verf.

Stoelen zandstralen

Een zandstraler uit Kluisbergen kan ook uw houten stoelen onder handen nemen. Zo ‘blinkt’ u het oorspronkelijke materiaal op. Geef ze achteraf nog een extra laagje vernis en een leuk kleurtje, en het lijkt wel alsof u een compleet nieuwe set stoelen gekocht heeft!

Kast zandstralen

Vandaag zijn meubels in Kluisbergen van de jaren ‘70 en ‘80 populair. Er wordt veel geld neergelegd voor een retro bijzettafeltje, al mag het natuurlijk niet té oubollig lijken. Door te zandstralen kan u een oude kast modieuzer maken. Het is een budgetvriendelijke oplossing die u bovendien een uniek interieur oplevert. Alle oude afwerkingslagen worden eraf geschuurd. Het is daarom aangeraden om de kast achteraf opnieuw te behandelen met olie en/of vernis.

Trap zandstralen in Kluisbergen?


Een oude trap uit dof hout ziet er al snel afgeleefd uit. Een goede zandstraalbeurt kan wonderen doen. Zo schitteren de treden straks weer en herstelt u die prachtige wenteltrap in zijn glorie. Handig aan de methode is dat u ook moeilijk bereikbare plaatsen zoals ornamenten kan schuren. Bovendien kan u de leuning ook behandelen.

Belangrijk is wel de houtsoort waaruit de trap bestaat. Hardhout zoals beuk of eik zijn geschikt. De hoge druk van het stralen zal enkel de oude afwerkingslagen verwijderen. Zachtere houtsoorten zoals naaldhout kan u beter niet behandelen op deze manier.


trap zandstralen

Keuken zandstralen

Heeft u thuis een oude houten keuken, maar is het binnenwerk eigenlijk nog in perfecte staat? Het is niet altijd de moeite om een volledig nieuw exemplaar te kopen. U bespaart uzelf heel wat moeite én kosten door uw bestaande keuken simpelweg te laten renoveren. En dat kan eenvoudig met een zandstraler. Keukenkasten, kroonlijsten, lichtlijsten enzovoort kan u zandstralen. Achteraf kan u ze opnieuw afwerken met een laagje vernis. Zo ziet uw keuken er echt als nieuw uit.


Wilt u graag een meubelstuk of gedeelte van uw interieur laten zandstralen of luchtgommen?

Tafel zandstralen

Staat er een houten tafel in uw eetkamer? Dan weet u dat daar lustig op wordt geleefd: dagelijks worden hier maaltijden benut, uw kinderen maken er hun huiswerk, er worden gezelschapsspelen gespeeld, de kat strekt er zich af en toe languit op, en de stoelen worden hier geparkeerd tijdens poetsbeurten. Een tafel krijgt wat te verduren tijdens zijn leven. Door te zandstralen verlengt u de levensduur. Let hier ook weer op de houtsoort. Harde soorten kan u zonder problemen behandelen. Met zachte houtsoorten past u toch best op.


deuren zandstralen

Deuren zandstralen

Bespaar uzelf de ongemakkelijke klus van het manueel schuren van een houten deur. Met een zandstraler is deze klus veel eenvoudiger. U kan ineens ook de omlijsting meestralen. Sommige mensen kiezen ervoor om de deuren niet thuis te laten behandelen, omwille van de hoeveelheid stof die ook opwaait. U kan dit dus ook bij vakmannen met een atelier in regio Kluisbergen laten doen, of in uw eigen garage, tuinhuis of tuin.

Houten balken zandstralen

Bij veel landelijke woningen is het plafond uitgerust met houten balken. U kan uw woning een meer eigentijdse look geven door deze te laten zandstralen. Zo haalt u het vuil van die oude houten balken, en verschijnt de oorspronkelijke lichtere kleur weer.

Metaal stralen

Niet veel mensen in Kluisbergen weten dit, maar ook metalen objecten kan u perfect zandstralen. Denk maar aan metalen meubilair, machines en zelfs wagens. Verouderde en vaak lelijk geworden lak of verf wordt zo eenvoudig verwijderd. Het metalen oppervlakte wordt egaal gestraald. onder de hoge druk. Wees gerust, er treedt geen schade op. Enkel de bovenste laag wordt geschuurd. Nadien is het metaal klaar voor een nieuwe, nette laag verf of lak.

Hoe gaat een zandstraler te werk?

Zandstralen is in principe hetzelfde als schuren, alleen efficiënter. Zand of keramische korrels worden onder een hoge druk via een fijne opening op het oppervlakte geblazen. Dit schuurt de bovenste laag, bestaande uit vuil, vernis en/of oude lak, weg. De procedure schuurt het geheel volledig schoon, of dit nu een tafel, kast of deur is. Met de handige compressor kan u alle kleine hoekjes en gaatjes bereiken. Het geheel wordt mooi egaal. Het oorspronkelijke hout komt tevoorschijn.

Vooraleer de vakman de machine aanzet, zal hij eerst voorbereidingen treffen. De ruimte moet worden afgeplakt zodat de opvliegende houtresten geen beschadigingen maken. Ook stof zal opwaaien. Achteraf moet u poetsen. Ook de gezandstraalde deuren, houten balken, stoelen of kasten geeft u best opnieuw een behandeling met olie, beits en/of verf.

Zandstralen of luchtgommen in Kluisbergen?


Luchtgommen lijkt op zandstralen, maar er is een verschil. Bij deze techniek worden de korrels namelijk door een grotere opening geblazen. Dat zorgt ervoor dat ze een roterende beweging maken, een horizontaal slijpende beweging. Hierdoor is er minder stof dat in de omgeving opwaait, en zullen er minder resten opvliegen. Met luchtgommen kan u preciezer te werk gaan. De inslagkracht is bovendien kleiner, wat op zijn beurt voor minder beschadigingen zorgt. Het uiteindelijke resultaat is wel hetzelfde bij luchtgommen: een mooi egaal oppervlakte met een natuurlijke uitstraling.

houten balken zandstralen

Vergelijk prijzen en bespaar op de kosten

Bent u op zoek naar vakspecialist die voor u uw meubels, deuren, trap of iets heel anders kan zandstralen? Via onze offerteservice kunt u in contact komen met firma’s die werkzaam zijn in de regio van Kluisbergen. Nadat u ons offerteformulier hebt ingevuld maken zij een prijs voor u op. Omdat ze weten dat er waarschijnlijk ook andere firma’s geïnteresseerd zijn in uw klus zullen zij een scherp voorstel neerzetten. U profiteert hiervan en zo kan u behoorlijk op de totale kosten van uw project besparen.


De binnengekomen offertes verplichten u tot niets, het is een erg laagdrempelige manier om prijzen te vergelijken!

luchtgommen Kluisbergen

De gemeente Kluisbergen

Deelgemeenten: Berchem, Kwaremont, Ruien en Zulzeke
Website van de Gemeente Kluisbergen
Aangrenzende Buur(deel)gemeenten: Ronse, Maarkedal, Wortegem-Petegem, Avelgem en Mont-de-l'Enclus


Bronnen informatie: Zandstralen pagina WikipediaWTCB publicatie – Impressie zandstralen kast Youtube